Galerija Slika

 

CC HiSTORY

 

Scenaristi: Svetozar Obradovic(1), Slavko Dragincic (4-8),Bane Kerac (2,3,9 - 44)

Redakcija YU STRIP-a je 1981. godine zelela da obogati sadrzaj magazina stripom koji bi po duhu bio blizak tradiciji americkih superheroja. Cak je bilo i zamisljeno da se oforme timovi scenarista, olovkara i tusera. Od svih pozvanih autora, odazvali su se jedino Toza Obradovic i Bane Kerac sa tri predloga: GEA, kao pandan Konanu tj. Crvenoj Sonji, CAT CLAW kao zenska verzija Spajdermena i CYBORG kao...hm, Terminator tada jos nije postojao. Bane je uradio po tri-cetiri strane od svakog predloga u olovci i one su ponudjene mahom beogradskim strip crtacima da budu tuseri. Vecina njih je to sa gadjenjem odbila. a od onih koji su prihvatili polovina nije ozbiljno shvatila posao, a druga polovina jednostavno nije ni bila sposobna da se upusti u takvo nesto. Eee, da su znali da ce Ket Klou biti objavljena u Americi, Francuskoj, Holandiji, Svedskoj, Norveskoj, Turskoj... Na kraju, sve je ostalo na Banetu, a posto je Bane vec radio Kobru punom parom (epizode sa Sindi) dva superheroja su morala da otpadnu. Izabrana je Cat Claw kao najbliza Banetu koji je oduvek obozavao Dzonija Romitu Starijeg, bez diskusije najboljeg crtaca Derdevila i Spajdermena.

Prva epizoda ( Otrovne kandze/Bane Claws) je bila uradjena po svim Marvelovskim pravilima ukljucujuci i pojavu Pitera Parkera na klupi u parku, ali se brzo pokazalo da je to, ustvari, corsokak. Slavko Dragincic je pokusao da unese malo nereda u Sten Lijeve klisee, ali zbog brojnih obaveza nije mogao da prihvati mesto stalnog scenariste.

Preuzevsi na sebe i scenario, Kerac je dobio priliku da sve okrene naglavce. Toliko naglavce da su nepazljivi citaoci i kriticari odmah proglasili Ket Klou za parodiju. Srecom, vecina je odmah shvatila da je Cat Claw najobicniji super-heroj, ni bolji ni gori od ostalih, ali sa jednim znacajnim dodatkom: ionako apsurdne superherojske situacije su dovedene do jos veceg  apsurda. Prosto receno, Banetu nista  nije bilo sveto. Mesao je zanrove (obicni trileri, sapunice, horori i SF), zlobno dovodio klisee do ekstrema (ljigavo"umiranje" Fila Fajerbola na Xtrimitinim rukama), pravio pravu Mak Senetovsku komediju (jurnjava Kate, Ketminatora, policije, Bande Helovinaca i TV ekipe po ulicama Sitija), da bi vec u sledecoj epizodi radio najozbiljniji strip na svetu (dramsko razotkrivanje Dr. Stina), ubacivao likove iz svog privatnog okruzenja (supruga-TV reporterka, kum kao vozac taksija, kolega Igor Kordej dok crta Velikog Bleka sto je apsolutno nespojivo itd.), izmisljao kretenske onomatopeje (DUMUOKO, RASPIZD, TJORAAAK i sl.), koketirao sa muzikom ( Helovinci, Eithne N'Bhraonain ), filmom (Berthold Schwartzenberger) i drugim stripovima (od Fantoma preko Ripa Kirbija do Snupija itd.). Vrhunac nekriticnog gluparanja je svakako lik Cameron Hill-a (James Walter zvuci bezveze, zar ne?) koji je spoj samog Baneta i James RedHeat Belushija i stvoren je samo zato da ne bi Katu neko drugi potucao ( tezak slucaj ljubomoricne paranoje, sta li?). Bane nikad nije izbegavao da proturi neke svoje trenutne ili trajne opsednutosti i da ih podeli sa citaocima smejuci se na svoj ili njihov racun (vecina naslova epizoda su iskreveljene- ne iskrivljene, nego bas iskreveljene- verzije naslova  poznatih filmova(mahom Istvudovih), r'n'r pesama ili hevi metal albuma). Pretakanje muskog sovinizma u uvrnuti feminizam je u stripu o Cat Claw redovna pojava i cesto izvrgava ruglu i jedne i druge. Toliko, da prave feministkinje izgledaju same sebi kao krotke domacice, a macho tipovi ionako nista ne shvataju, posebno ne onu scenu gde pobesnela Kata lomi jaja "sirotom" silovatelju. Ima tu nesto i od  Banetove prikrivene Vigilante prirode (Eastwood-Bronson connection), ali se iskreno nadamo da crtac nece poceti da rovari po kontejnerima i da se vere po krovovima.

Sinopsis stripa Ket Klou je relativno prost. Karolinu Konor, studentkinju biologije  je ogrebala macka ozracena zracima iz sigma-trona (genijalno, a?) i ona je postala zena, pardon, devojka macka koja vidi u mraku, moze da uvlaci i izbacuje nokte, ima proporcionalno uvecanu snagu, uvek se doceka na svoje sto bi rek'o Iwantout -o’boy dugacke  noge i, predpostavlja se, poblesavi u februaru. Za razliku od ostalih super-heroja kojima je kostim svetinja, Ket Klou redovno dere svoje mrezaste (kurvanjske?)carape i gubi delove kostima u bitkama (istina, cesce gornji deo nego donji, ali samo zato sto Bane ipak pazi da Cat Claw bude eroticna, a ne Hard Core heroina).

Po nekim merilima, daleko su interesantniji likovi oko nje. Dr Brjus Bejker (opet Istvud), naucnik koji se pretvara u cudoviste (opet genijalno, a?); Porucnik Betlbol Bulit, hipohondricni policajac sa razlicitim ocima (zamisljen kao pandan Dzoni Dzemisonu, ali je po kolicini zuci daleko nadmasio uzor), potencijalni pacov  i otac novinara Fila Fajerbola koji je trebalo da bude sidro za internu 'love story' stripa, ali je ispalo da je on samo neuspesni muz Renate Rouzblad zvane Ikstrimiti, koja je dobila nadimak akonto svog plucnog talenta i koja je pravi primer zenskog negativca-ne zna sta hoce, a to sto hoce, hoce odmah; Bertold Svarcenberger aka Ketminator, povremeni Grgur Monstrum i stalni Ikstrimitin svaler koji toliko voli Katu da bi je najradije ubio; Dr. Sigismund Mors, Grgurov tvorac i jedan od retkih koji su u stripu poginuli (cak dva puta); Nindza Detbringer, patoloski ubica; Volter Sokli (Istvud, jos jednom), sef Kamerona Hila, a u stvari keltski ratnik zastitnik i njegova deca - druid Nikolas i ratnica Eithne; Vorlok, vestac zaduzen za povratak tri sectice na zemlju;  Dzini Dzouns-otkacena Katina cimerka kao olicenje svega sto bi pravi muskarac odmah odveo u krevet, jedina crnka s mozgom plavuse; Klajv Karson-priglupa i napola postena  gomila misica; frustrirani student Stiven zvani Oko Sokolovo alias Dr. Stin i ostali Helovinci koji su svi dobili imena po pesmama HM grupe Helloween (Dr. Stein, Gorgar, Iwantout, Rise & Fall); Kameron Hil, mesavina Prljavog Harija, detektiva Ridzika i Sledz Hamera sto ce reci: zivcani siledzija frustriran miselinkom koju nosi oko struka i beskrajno nesrecan ako neko ima veci od njegovog (misli se na revolver), al' zato dobar u dusi k'o pekarska pripravnica:  i gomila medijski poznatih lica i Banetovih licnih prijatelja (Herman-barmen, Sergio Aragonessticenik psiicke ustanove, Ervin Rustemagic-gazda (a i sta bi drugo?) bara na cosku, Lena Olmark-urednica svedskog magazina MAGNUM kao rvacica u blatu, Sigbjorn Stabursvik-urednik norveskog MAGNUMa kao mutant iz Valhale, Manfred Zomer, Paolo Eleuteri Serpieri, Zan Ziro, Aksl Rouz-pajkan, Bivis i Bathed-nacrtani realisticki, Ken Parker, Arnold Svarceneger- Pajaminator,Rob Halford, La Bjonda, Tank Girl, Talicni Tom itd.)...

44. epizoda (Catsolute Power-Firecat, part IV) je nacrtana 1995-e. Bane se vec tri godine nakanjuje da Cat Claw i Eithne suoci sa Warlockom. Smislio je cak i naslov albuma - CATMAGEDDON, pa se ocekuje da Kata nece ostati tamo gde je. Jugoslovenski citaoci nisu imali priliku da procitaju epizode PACOVDIJA U PLAVOM (RATSODY IN BLUE), OLUCARKA (CITY CAT), CATHATTAN i FIRECAT koje su uradjene kao klasicni albumi na po 46 strana, ali ko ceka, valjda ce docekati. Postoji, zasad mala, ali ipak nada da ce se naci izdavac koji ce objaviti te cetiri epizode. Makar zbog starih dobrih vremena.

 

 

SPISAK EPIZODA

album #1 CAT CLAW

#

originalni naslov

engleski naslov

nacrtano

broj strana

01 OTROVNE KANDZE BANE CLAWS Jun 1981

22

02 MACO, KAZI ‘FRRR’... PURRR... Oktobar 1981

10

03 NEMOJ RECI DA SAM MACJI KASALJ! DON*T CALL ME POOR LITTLE KITTEN Decembar 1981

10

album #2 KRV NIJE MLEKO / THE GAUNTCAT

04 KRV NIJE MLEKO BLOOD IS NOT MILK Mart 1982

10

05 IDE MACA OKO TEBE... CATTIE GO ‘ROUND... Maj 1982

10

06 CATCH AS CAT CAN   Jul 1982

10

07 THE GAUNTCAT   Decembar 1982

10

08 DOSLA CICA NA KOLICA! CATS WILL BE CATS 1984

10

album #3 SIC! / THE GOOD, THE CAT & THE UGLY

09 SIC! SHOO! Jan 1986

10

10 MACKATASTROFA CAT-ASTROPHE April 1986

10

11 CUVAJ MIJO REP CAT*N*DOLL Avg 1986

10

12 MACKA NA USIJANOM LIMENOM KROVU SUPERMARKETA CAT ON THE HOT TIN SUPERMARKET ROOF Okt 1986

10

13 THE GOOD, THE CAT & THE UGLY   Dec 1986

10

14 THE FIRST TIME EVER I SAW THE CAT’S FACE   Mart 1987

10

album #4 CICMINATOR / CATMINATOR

15 CICMINATOR! (MACKOTREBAC) CATMINATOR! April / Maj 1987

10

16 MACKOSMAR U ULICI HRASTOVA CATMARE ON OAKS STREET Novembar 1987

10

17 MACKENBAL CAT*N*BALL Februar 1988

8

18 CATBREAK RIDGE   Jul 1988

10

19 PLAY *MEOW* FOR ME   Avgust / Sept 1988

10

20 THE CATFORCER   Oktobar 1988

10

album #5 CAT OR ALIVE

21 EVERY WHICH CAT BUT LOOSE   Septembar 1989. 10
22 DEATHBRINGER   Oktobar 1989 10
23 CAT OR ALIVE   1-17/1983 18-20/1989 20
24 NO MILK TODAY!     10
25 CAT-ACLYSM!     10
26 HELL*S CAT     10
27 CAT POOL     10
28 THE FINAL CAT     10

album #6 PACOVDIJA U PLAVOM / RATSODY IN BLUE

29 CATING FOR TOMORROW   Februar 1991 10
30 RAT CAT BLUE     10
31 TWO FOOLS FOR SISTER CATTIE     12
32 KITTEN IMPACT   Jul 1991 14

album #7 OLUCARKA / CITY CAT

33 KITTY HEAT   Decembar 1991 14
34 CLAW DEAL   Januar 1992 10
35 HELLOCAT   Februar 1992 10
36 CLAW *EM HIGH   April 1992 12

album #8 CATHATTAN

37 CATTIE*S HEROES   April 1993 12
38 CATSTREMITY!   Jul 1993 10
39 CATTRICK!   Septembar 1993 12
40 CATROPE   Novembar 1993 12

album #9 FIRECAT

41 METALCICA CATALLICA Februar 1994 12
42 MACHINE CAT   April 1994 10
43 CAT-O-WAR   Jun 1994 12
44 CATSOLUTE POWER   Oktobar 1994 12

album #10 MACKAGEDON / CATMAGEDDON

44 KELTSKA VESTICA THE CELTIC WITCH RADI SE!!!! ?

 

naslovna strana kobra ostali stripovi gerometal junaci narodnih pesama kratka biografija