CRTAC STRIPA

Branislav Kerac je rodjen u Novom Sadu 07. septembra 1952. godine. Ima sacuvane sveske po kojima je skrabao kada je imao cetiri godine. I to su zaista skrabotine. Ponegde moze da se prepozna nesto smisleno (kao npr. tramvaj) ali sve zajedno nije nista izuzetno k’o sto bi neko mozda ocekivao. Srecom, novosadski vajar Dejan Beslin, kucni prijatelj, je u tim crtezima video neki nagovestaj talenta pa je malom Banetu dao prve instrukcije kako se drzi olovka, sta je kvadrat, a sta krug, gde se vise a gde manje pritisne itd. Rezultat je bio taj da su Banetovi drugari igrali fudbal dok je on sedeo i crtao. Negde oko cetvrtog razreda osnovne skole, pridruzio mu se Toza Obradovic pa su zajedno precrtavali slike iz "Crtanih romana" i takmicili se ko ce bolje nacrtati Reja Karsona, Kanzas Kida ili Roj Renka. Tozu ta zabava nije dugo drzala, ali je Bane uporno vezbao trudeci se da dostigne svoje prve uzore (Fostera, Dena Berija, Maseroa, Hesusa Blaska, Serdja Tarkvinija...crtace cije su radove objavljivali "Kekec", "Politikin zabavnik" i "Crtani romani")."Plavi vjesnik", edicija "Strip-Strip" i Lykosov "Strip zabavnik" su upoznali Baneta sa velikanima jugoslovenskog stripa kao sto su Beker, Radilovic, Maurovic, Navojev i Solovjev, a pojava magazina "Zenit" i premijera Romitinog Derdevila su izvrsili presudni uticaj na njega. To je vec vreme (67-68) kada je Bane poceo da crta "za ozbiljno" tusem na hamer papiru sa sve okvirima, oblacicima, sound efektima i "pravim" scenarijem.

Ono pravo "Za Ozbiljno" je pocelo 1975., kada se Bane slucajno u gradu sreo sa Tozom (prilike su ih bile razdvojile desetak godina) i kada su posle duzeg razgovora na pesackom prelazu odlucili da naprave strip "Porucnik Tara" i da ga ponude Izdavackoj kuci "Dnevnik".

"Ono jos ozbiljnije" je pocelo 1989. godine kada je cuveni svetski producent Ervin Rustemagic preuzeo distribuciju Banetovih autorsih stripova. Pod okriljem Ervinove firme "STRIP ART FEATURES" CAT CLAW je naprecac osvojila Skandinavske zemlje i pojavila se u jos desetak zemalja sirom sveta. Neprijatni dogadjaji 1991. su sprecili uspesniji pohod na Ameriku (L.A. izdavacka kuca MALIBU je izdala svega 9 brojeva) ali je vec tada Kerac stekao status uspesnog autora stripa. Kao priznanje tog statusa, Banetu je stigla ponuda od Andreasa Knigea, vlasnika firme CARLSEN VERLAG da uradi kratak strip u boji za album DURCH BRUCH, izdat povodom rusenja Berlinskog zida i istovremeno objavljenog na 14 jezika. Ako spomenemo da su ostali ucesnici tog projekta bili Bill Gibbons, Enki Bilal, Moebius... moze se reci da se Bane nasao u lepom drustvu. S obzirom da je Kata tri godine uzastopno proglasavana najpopularnijim likom svedskog magazina MAGNUM, moze se reci da je tamo jos uvek .

SCENARISTA

Kao i svaki pocetnik, Bane je, osim sto je mislio da od njega boljeg nema, sam pisao scenarija za svoje prve stripove. I, kao i svaki pocetnik nijedan nije uspeo da zavrsi jer ga nijedna tema nije dugo drzala. Naime u to vreme je izlazilo mnogo stripova, i svaka nedelja je donosila nova opredeljenja. Kad se pojavio Olak Gladiator Bane je odmah poceo da crta nesto oko Cezara, da bi vec sledece nedelje povucen izlaskom Modesti Blejz zapoceo neku Dzemsbondijadu. I tako sve dok, 1969., vestern "Ziv ili mrtav" nije kompletan izasao ispod njegove ruke. U prvom periodu svog rada, Bane je uglavnom radio po scenarijima Toze Obradovica, ali kako su Tozine obaveze prema drugim crtacima rasle, Bane je sve vise postajao samostalan. A posto ga i inace bije glas da voli da zvoca i da zakera, drugi scenaristi se bas i nisu polomili da saradjuju s njim. Uostalom, poznata je njegova izjava:"Zasto da crtam tudje gluposti kad mogu svoje sopstvene?".Ostaje nepoznato kako je Toza godinama trpeo takvog morona.

DIZAJNER

Strip i dizajn su  kao oblici grafickog izrazavanja uvek stajali ako ne rame uz rame, a ono bar noga uz glavu. Tako ni Banetu nije strano graficko oblikovanje proizvoda ali se nije mnogo bavio dizajnom jer je bio previse angazovan oko stripa. Medjutim, poslednjih godina su mu (ne)prilike dale prostor da se iskaze i na tom polju. Prateci trendove u pripremi za stampu i razvoj elektronike Bane je stigao do kraja srednje Photoshop skole i sada se sprema da polaze prijemni na fakultetu Dikija Mek Klilenda. Sudeci po slikama na ovom sajtu  koje  je on digitalno kolorisao, mozda i postane nekakav wizard, ko zna? A dotle, uzivajte pijuci kafu iz kesice na kojoj pise "Design by Bane".

PROPALI STOMATOLOG

Izmedju bezbroj crteza koje je radio za svoje drugove i izvidjacko/skolske listove, Bane je stigao da zavrsi Srednju medicinsku skolu-odsek za zubne tehnicare pa je bilo logicno i da nastavi skolovanje na Stomatoloskom fakultetu u Beogradu. Prvu godinu je pao iz Hemije zato sto je na ispitu pogresno napisao formulu ciklopentanoperhidrofenantrenskog jezgra. Drugu godinu je izgubio zato sto na ispitu iz Fiziolgije nije hteo da mrcvari sirotu zabu. Zatim je dao tri ispita na trecoj godini a da nije video ni ordinaciju ni pacijenta. Urnisan kojekakvim sociologijama i predvojnickim obukama (sve predmeti vrlo bitni za zubara, jel'da?) Bane je lako te 1977. godine doneo odluku da fakultet zameni za polovni crtacki sto sa kosom tablom i tako stekao diplomu propalog stomatologa. Jos jedna njegova moronska izjava: "Bolje je biti prosecan crtac nego los zubar!".

PACER ZA SAH

Omiljena  Banetova aktivnost u pauzi izmedju dva poteza olovkom su sahovski sudari sa kumom Sibinom Slavkovicem I Tozinim kumom Goranom Djukicem, takodje poznatim crtacem stripova. Posto je i Sibin Tozin kum, onda su oni svi kumovi i tu milosti nema. Onaj koji uspe da ne izgubi kraljicu ili topa do 15. poteza dobija privremeno zvanje velemajstora. Kako ono konj ide? U "F"? Da, ali bez crte u sredini.

naslovna strana cat claw kobra ostali stripovi gerometal junaci narodnih pesama